Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Literarni Večer s Feliksom Plohlom

May 14 @ 18:00 - 22:00

Free

Feliks Plohl – Vsi moji grehi

Pogovor s Feliksom Plohlom, ki ga bo moderiral dr. Jernej Mlekuž – z njima pa se bo pogovarjal še Beletrinin avtor, Lenart Zajc. Knjiga je nastala znotraj EU projekta Vključujemo in aktiviram. Gre pa za življenjsko pripoved, zgodbo o človeku, ki je iz Bosne prepotoval Hollywood in v Sloveniji izdal zapis, ki temelji na ameriškem uličnem slogu in priča o (ne)izmišljenih dogodkih njegovega življenja.

O prvencu
Vsi moji grehi so prvenec popolnoma neznanega avtorja z izredno zanimivo in razgibano življenjsko zgodbo in neverjetnim darom za pripovedovanje. Feliks Plohl se je po več poskusih v žanrih akcijskega in znanstvenofantastičnega romana med prestajanjem zaporne kazni na Dobu odločil napisati svojo življenjsko zgodbo. Poleg obilice vznemirljivih življenjskih pripetljajev knjigo odlikuje sproščen in razgiban jezik, ki se mu močno pozna, da mu slovenščina ni bila »položena v zibelko«. Velik vpliv na njegov literarni izraz je imelo tudi dolgoletno bivanje v Severni Ameriki, kjer se je navzel zlasti tamkajšnjega uličnega jezika. Posebna kakovost Plohlove pisave je v tem, da avtor v svojih pripovednih svetovih ne podlega fascinaciji nad nasiljem in kriminalnimi dejanji, temveč se poskuša svojim najbolj grešnim dejanjem »prikrasti za hrbet« in jih z ubeseditvenimi načini bolje razumeti. Pred bralcem se tako odprejo vznemirljivi in predvsem avtentični psihološki vidiki, ki zaradi sočnega jezika in pripovedne dinamike delujejo zelo polnokrvno in prav nič »priročniško«. Vsekakor prvenec, o katerem se bo še zelo dolgo govorilo!

O avtorju
Feliks Plohl (1973) se je rodil v Bihaću, kjer je tudi končal naravoslovno gimnazijo. Po mamini smrti je pri štirinajstih zaživel sam. Močno ga je zaznamovala vojna ob razpadu Jugoslavije. Na začetku leta 1994 je zagrešil umor in bil po letu in pol dolgi preiskavi obsojen na osem let zapora, a v kaosu povojnega obdobja ostal na prostosti in se preselil v Slovenijo. Sledili so dogodki, ki bi lahko zapolnili več življenj, pa bi se nam še vedno zdelo neverjetno. Trenutno je Feliks na pogojnem izpustu.

 

Details

Date:
May 14
Time:
18:00 - 22:00
Cost:
Free
Event Tags:
, , ,
Website:
http://www.jazzclubgajo.com

Venue

JAZZ CLUB GAJO – JAZZ PARADISE
Slovenska cesta 58
Ljubljana,1000Slovenia
+ Google Map
Website:
www.jazzclubgajo.com